Објаснување на кулинарските изрази – еве што значи секој од нив

Објаснување на кулинарските изрази – еве што значи секој од нив

Сите ги слушаме кулинарските изрази за обработка на храната, но за некои не знаеме во целост што значат.

Ова се само дел од нив:

Бланширање – ставање на намирниците во врела вода да се варат, па вадење за помалку од минута и ставање во ледена вода

Кандирање – зашеќерување на јадењето, во главно овошје

Сотирање – пржење месо на врело масло

Гратинирање – преливање на јадењето со сос, ставање сирење и запекување

Повеќе Готви.мк рецепти:

Салата со маслинки и кубети

Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса

Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула

Неодолива крем салата

Малиџано – одличен домашен рецепт

Зеленчукова ужинка за на работа

Свежа салата со брокула

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*