Месото ќе биде помеко и посочно: Јунешко со портокал

Месото ќе биде помеко и посочно: Јунешко со портокал

Ако сакате меко и сочно јунешко месо, пробајте го овој рецепт…

Состојки:

  • 500 гр исечкано јунешко месо од бут
  • 1 веза млад кромид, може и праз
  • 2 портокали
  • 4-5 чешниња лук
  • сол
  • бибер
  • соја сос
  • брашно

Начин на подготовка:

  1. Исечкајте го јунешкото тенко. Исечканите парчиња месо извалкајте ги во брашно и пропржете ги на масло. Тргнете го месото од оган. 
  2. На истото масло додајте сок и изрендана кора од еден портокал. Вратете го месото и додајте исечкан кромид или праз. 
  3. Вториот портокал исчистете го од кората и исечкајте го. Важно е да не ги тргате парчињата, туку треба да го исечете со нож. На тој начин сè ќе биде посочно. Додајте портокал во сосот и динстајте додека не омекне. Зачинете со соја сос. 
  4. Послужете со тестенини или ориз.

Добар апетит!

Повеќе вести на Готви.мк:

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана

Pad Thai со пилешко

Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо

 

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*