Направете посебна мусака со мелено месо и макарони.
Ова е деликатесот:
Состојки:
- 1 кг. мелено месо
- 400 гр. макарони
- 1 кромид
- 2 домати
- малку магдонос
- 1 лажиче црвен пипер
- бибер
- сол
- 2 лажици масло
- нане
- 2 јајца
- 1 шолја павлака
Подготовка:
- Во 1 литар вода се става една лажица масло и сол, па се варат макароните на вообичаен начин.
- Се сече ситно кромидот, се пржи на масло, заедно со меленото месо, сол, бибер и црвен пипер, ситно сечен домат, нане и магдонос.
- Се става смесата со месото кога ќе биде готова, над исцедените макарони ставени во тава.
- Се става вода речиси до пола на тавата и се пече на 200 степени додека водата не испари.
- На крај се ставаат изматени јајца со кисело млеко, па се пече уште 10 минути да се стврдне преливот.
Прочитај повеќе на Gotvi.mk: