Ова е руски специјалитет кој вреди да се проба.
Направете таратур од цвекло:
Состојки:
- 400 гр кисела павлака
- 3 цвекла (околу 400 гр)
- 3 јајца
- 1 краставица
- 3 чешни лук
- вегета
- сол
- бибер
- 1 лажица оцет
- вода ладна
Подготовка:
- Се лупи и мие цвеклото, се става во фолија и се става на плех, па се пече на загреана рерна на 180 степени, околу 40 минути.
- Ќе проверите кога е готово со вилушка.
- Може и да се свари, но тогаш впива многу вода.
- Се ставаат јајца во вода и се варат кратко, па се ладат и лупат, а се мие и краставицата, може да ја излупите или не по избор.
- Земете сад па изрендајте го цвеклото и изронете ги јајцата, а краставицата, лукот ситно исечете ги, додајте кисела павлака, зачини, оцет и ставете ладна вода.
- Измешајте и оставете во ладилник, па потоа пред сервирање пак измешајте.
Прочитај повеќе на Gotvi.mk:
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт
Зеленчукова ужинка за на работа