Направете вкусни ѓевреци по рецепт од Истанбул.
Состојки:
- 1 кесе сув квасец
- 1 шолја вода
- 1 ½ шолји брашно
- 1 лажиче шеќер
- 1 лажиче сол
- 3 лажици масло
- пекмез
- сусам
Подготовка:
- Се става брашното во вангла, со квасец и шеќер, сол и масло, па вода и се замесува тесто.
- Нека нарасне околу 30 минути, па поделете го на 15 топки. Од секоја направете ѓеврек.
- Ставете солена вода да врие, па спуштајте ги ѓевреците. Готови се кога ќе испливаат горе.
- Растворете пекмез со вода во сооднос 1:1.
- Секој ѓеврек премачкајте го, па ставете сусам и оставете кратко да се печат во тепсија со хартија, на 180 степени.
Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk:
Појадок со кој ќе топите килограми