Ѓевреци по рецепт од Турција – евтин рецепт, една состојка менува се

Ѓевреци по рецепт од Турција – евтин рецепт, една состојка менува се

Направете вкусни ѓевреци по рецепт од Истанбул.

Состојки:

  • 1 кесе сув квасец
  • 1 шолја вода
  • 1 ½ шолји брашно
  • 1 лажиче шеќер
  • 1 лажиче сол
  • 3 лажици масло
  • пекмез
  • сусам

Подготовка:

  1. Се става брашното во вангла, со квасец и шеќер, сол и масло, па вода и се замесува тесто.
  2. Нека нарасне околу 30 минути, па поделете го на 15 топки. Од секоја направете ѓеврек.
  3. Ставете солена вода да врие, па спуштајте ги ѓевреците. Готови се кога ќе испливаат горе.
  4. Растворете пекмез со вода во сооднос 1:1.
  5. Секој ѓеврек премачкајте го, па ставете сусам и оставете кратко да се печат во тепсија со хартија, на 180 степени.

Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk:

Преку 20 мафини од една смеса

Бургер погачи

Топли пирошки со сирење

Мини проја со фета

Појадок од стар леб

Леб кој не дебелее

Појадок во шолја

Појадок со кој ќе топите килограми