Вкусен ручек кој често ќе го имате на трпеза. Верувајте сите ќе сакаат репете.Ова е рецептот кој вреди да се запише:
Состојки:
- 500 гр. мелено јунешко месо
- 400 гр. компир
- 3 главици кромид
- 2 чешни лук
- 2 лажици брашно
- 1 јајце
- сол
- бибер
- вегета
Бешамел:
- малку путер
- 2-3 лажици брашно
- 500 мл. млеко
- 200 мл. павлака за готвење
- сол
- бибер
- зденки
Начин на подготовка:
- Ситно се сече кромидот, компирот се лупи и ренда, а лукот се лупи и ренда на ситниот дел од рендето.
- Се додава се на меленото месо во сад, се става и јајце и две лажици брашно, сол, бибер и вегета, па убаво се меша да се изедначи.
- Се прават ќофтиња, па се пржат во добро загреано масло. Доволно е само да фатат кора, не мора да ги пржите долго.
- Ставете ги едно до друго во плех со масло.
- Направете бешамел со маслото во кое го пржевте месото, додадете путер, 2-3 полни лажици брашно и мешајте да нема грутки.
- Се става млеко и се меша постојано.
- Се додава и павлаката за готвење, сол, бибер и вегета по желба, а може и зденки, а може да си ставите по желба сирење и кашкавал.
- Се става смесата врз ќофтињата, па се пече се 30 минути на 220 степени со фолија.
- Потоа тргнете ја фолијата и ставете да се пече без уште 15 минути.
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна