Пита со крцкава кора: Брзо за подготовка, тече кајмак, мами со мирисот

Пита со крцкава кора: Брзо за подготовка, тече кајмак, мами со мирисот

Направете брз појадок или вечера, кој мами со аромата и вкусот.

Нешто лесно за подготовка, поради што многумина го сакаат.

Состојки:

  • 1 пакување готови кори за пита (400-500 грама)
  • 1 сирење кравјо
  • 1 шолја кајмак
  • 10 јајца
  • 1 шолја млеко
  • 8 лажици гриз
  • прашок за пециво
  • малку масло

Начи на подготовка:

  1. Се матат одделно белките, посебно жолчките.
  2. Во жолчките се става издробено сирење, па малку сол.
  3. Се додава кајмак, шолја  млеко, гриз, прашок за пециво, малку масло и изматените белки.
  4. Се ставаат по две кори на премачкан плех, па се става масло врз нив малку, па фил.
  5. Ова се прави се додека има кори и фил.
  6. Последните две кори се премачкуваат со масло, па се бодат со вилушка.
  7. Се пече на 220 степени додека не порумени.

Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk:

Топли пирошки со сирење

Мини проја со фета

Појадок од стар леб

Леб кој не дебелее

Појадок во шолја

Појадок со кој ќе топите килограми