Полнети тиквички кои мамат и веднаш ќе се изедат кога ќе ги принесете на маса.Ова е рецептот:
Состојки:
- 8 тиквички
- 2 главици кромид
- ½ кг. мелено месо
- 3 чешни лук
- 1 јајце
- 1 шолја сварен ориз
Бешамел:
- 2 лажици брашно
- малку масло
- ½ л. млеко
- вегета
- 150 гр. кашкавал
Подготовка.
- Меленото месо се пржи на масло со кромисот и со вегета. Се додава и оризот кога ќе се олади и ситно сечениот лук и јајце.
- Се лупат тиквичките, се длаби средината, па се посолуваат.
- Се полнат со месото.
- Се прави бешамел така што се пржи брашно на масло, па се става млеко и зачини.
- Се ставаат тиквичките во премачкан огноотпорен сад, се се става бешамелот врз нив.
- Помеѓу тиквичките ставете од средината од тиквичките која остана, па изрендајте кашкавал горе.
- Печете на загреана рерна на 200 степени 30 минути.
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи
Полнет ананас со ориз и пилешко
Полнети печурки по најдобар рецепт