Компир, сланина, кашкавал и бело вино – деликатесен ручек од рерна

Компир, сланина, кашкавал и бело вино – деликатесен ручек од рерна

Направете деликатес со компири во вашата рерна.Навистина е превкусно:

Состојки:

  • 1 кг. компири 
  • 200 гр. сланина 
  • 1 главица кромид 
  • 200 гр. сирење 
  • 2 лажици кашкавал 
  • 1 мала шолја бело вино 
  • сол 
  • масло 
  • маргарин

 

 

Подготовка:

  1. Се лупи компирот и се става да се вари излупен во солена вода. 
  2. Се проверува со вилушка дали е варен, но се пази да не се скрши. Се вари 15-20 минути. 
  3. Се цеди и пасира. 
  4. Во сад се става масло и се сече кромидот, па се динста, но не треба многу да порумени. 
  5. Се додава и ситно сечената сланина и се крчка. 
  6. Потоа, се зема тава, се подмачкува со маргарин, па се става половина од компирите. 
  7. Се става пола од смесата со кромид и сланина, па компир пак. 
  8. Се става горе остатокот од филот, па се става рендан кашкавал и сирење. 
  9. Се става и шолја вино. 
  10. Се пече на 220 степени околу 20 минути да добие златна боја.

Повеќе вести на Готви.мк:

Пилешко месо, над него рендан компир

Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици

Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво

ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир

Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи

Полнет ананас со ориз и пилешко

Полнети печурки по најдобар рецепт

 

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*