Наместо класична со ореви, пробајте ја оваа фантастична баклава со јагоди, ќе барате парче повеќе!
Состојки:
- 1/2 кг тенки кори
- 200 гр мелени ореви
- 100 гр суво грозје
- 300 гр јагоди
- 1 лимон
- 1 ванилин шеќер
- 600 гр шеќер
- масло
Начин на подготовка:
- Намастете тепсија со масло, па ставете ја првата кора на дното, ставете втора кора па намачкајте ја со масло и така редете ги околу 1/3 од корите, потоа ставете половина од мелените ореви и сувото грозје.
- Преку нив исечкајте тенко јагоди па покријте повторно со кори, потоа фил и јагоди и покријте со кори и секоја премачкајте ја со масло.
- Кога ќе го потрошите материјалот, исечете на коцки па печете на 200 степени околу 20-30 минути убаво да порумени.
- Згответе сируп од шеќер и вода и додајте ванилин шеќер и парчиња лимон.
- Печената баклава прелијте со млак сируп и оставете да се излади и да впие.
Уживајте!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта