Како да се храниме по инфаркт – оваа храна превенира и опоравува

Како да се храниме по инфаркт – оваа храна превенира и опоравува

Опоравувањето по срцев удар е навистина долготраен и тежок процес во кој треба да се вложи многу труд.

Болестите на срцето и крвните садови се сметаат за најчест причинител на смртност, а при удар, многу е важно како ќе продолжиме и дали ќе внимаваме на себе.

По инфаркт потребно е да се јаде здрава храна, штто повеќе овошје и зеленчук.

Потребна е храна богата со омега 3 масни киселини, која треба да ја има на секојдневното мени. Тука се намирници како лосос, бадеми, риба, ореви.

Треба да не јадете храна со шеќери, како благо, кекси, грицки, а избегнувајте и леб, компир и тестенини кои имаат во себе многу скроб.

Појадокот е најважен и треба да биде хранлив и избалансиран. Може да јадете интегрални житарки, овошје и немасно млеко.

Јадете цреши, рибизли, боровинки, малини и портокали.

Јадете ја секојдневно и јаболката.

Избегнувајте и масна и брза храна, алкохол и цигари.

Прочитај повеќе на Gotvi.mk:

Мусака со спанаќ

Мусака од карфиол

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана