Вкусни и ароматични компири со мускатно оревче во бешамел сос…
Состојки:
- 500 гр компири
- 2 лажици масло
- 150 гр сирење гауда
- 200 гр суво месо
- сол
Состојки за бешамел:
- 1 мала коцка путер
- 2 лажици брашно
- млеко по потреба
- сол
- бибер
- мелено мускатно оревче
Начин на подготовка:
- Компирите излупете ги и исечкајте ги на тенки кругови, но не до крај. Ставете ги во намастен сад, премачкајте со масло и посолете. Печете во рерна околу еден час на 175 степени. Кога компирите ќе бидат речиси печени, извадете ги од рерна и во секој прорез ставете суво месо и сирење.
- Пропржете брашно на путер, залијте го со топло млеко, цело време мешајќи и додајте сол, бибер и мускатно оревче. Мешајте додека не згусне. Компирите прелијте ги со бешамел, посипете со рендано сирење и печете уште 20 минути.
Добар апетит!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи