Совршена мешавина од кафе и чоколадо…
Состојки:
- 200 гр бадеми
- 200 гр црно чоколадо
- 175 гр несолен путер
- 70 гр шеќер во прав
- 4 јајца
- 20 мл еспресо
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 170 степени и намастете калап за печење со пречник од 20 см.
- Сомелете бадеми, но внимавајте смесата да не стане леплива.
- Растопете чоколадо, путер и еспресо на пареа со постојано мешање.
- Разматете жолчки и шеќер додека не добиете компактна смеса. Ставете ја смесата со чоколадо и измешајте, а потоа додајте ги и бадемите.
- Разматете белки во цврст снег и додајте во претходната смеса. Печете 25-30 минути.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта