Има некои факти кои не сте ги знаеле за сувите сливи!
Сувите сливи ги јадеме само за време на пости и за некои големи посни празници, и покрај здравствените придобивки кои ги нудат.
Сувите сливи не само што го подобруваат варењето, го забрзуваат метаболизмот, тие ефикасно делуваат при процесот на слабеење, па и регулирање на шеќерот во крвта.
Го штитат мозокот од штетни слободни радикали, а се одлична превенција кај каридиоваскуларни, па и канцерогени заболувања.
Истражувањата наведуваат дека сувите сливи се богати со флавоноиди и феноли што делува превентивно кај остеопороза.
Добро е познато дека ова овошје е најјак природен лаксатив и содржи доста влакна кои го успоруваат протокот на храна низ стомакот и ја понишуваат апсорпцијата на шеќер во крвотокот.
Покрај наведените здравствени бенефити, ова овошје има многу пријатен вкус, па затоа нека почесто биде застапено во вашето мени.
Напомена: Природните рецепти не се замена за традиционалната медицина, ниту за лекарствата препишани од доктор. Природните рецепти служат само како додатоци во исхраната и превенција. Не ги употребувајте доколку сте преосетливи на некоја од природните намирници.
БРЗО И ЕВТИНО: Отстранете ги непријатните флеки од пот на вашите алишта
Корисен совет: Како да ги освежите и исчистите сунѓерите и џогерот
Дамки од црвено вино на тепихот? Исчистете ги за миг
Направете природен освежувач за воздух – Потребни ви се само 2 работи