Ако сакате да ги развеселите домашните со фина вечера или да ги изненадите гостите кои ви доаѓаат на скара, подгответе го ова јадење. Ќе им се допадне на сите!
Состојки:
- 1 кг компири
- 2 дл кисела павлака Пекабела
- 2 дл павлака за готвење
- сол
- бибер
- 1 чешне лук
- 180 гр кашкавал
- 1 лажица мешавина од мелен ким, црвена пипер, кари, босилек
- 40 гр путер
- мускатно оревче
Начин на подготовка:
- Излупените компири исечкајте ги на тенки листови. Ставете ги во чинија и прелијте ги со студена вода. Оставете ги да стојат 5 минути, а потоа добро исцедете ги. Исчистете го лукот и пресечете го на половина.
- Округол калап за торта на дното и по рабовите премачкајте го со половините лук, енергично стискајќи како би излегла целата арома, па калапот премачкајте го со путер.
- Компирите, киселата и павлаката за готвење измешајте ги во чинија, зачинете со сол, бибер, изрендано мускатно оревче и мешавина од зачини. Добро измешајте и префрлете во калапот. Остатокот од павлаката од дното на садот ставете го по компирите, посипете со рендан кашкавал и листови путер.
- Загрејте ја рерната на 180 степени и печете ги компирите околу 45 минути, додека не станат меки. Кога ќе бидат печени, оставете ги околу 10 минути да отстојат, а потоа исечете на парчиња. По желба можете да измешате и динстани печурки и мали коцки сланина.
Добар апетит!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи