Традиционално, за Меѓународниот ден на трудот се прави скара. Обично тоа се прави на отворено, во природа.
Целта е скарата да биде сочна, мека и вкусна. А еве како да го постигнете тоа.
Постојат неколку трикови и во оваа кулинарска работа. Говедското и телешкото ќе бидат посочни и помеки ако ги зачините, односно ги посолите после печење, додека останатото месо како пилешко и свинско најдобро е да го зачините и посолите пред печењето.
Месото ставено на скара мора да биде суво и розево во средината.
Кај ќебапите има најмалку работа бидејќи не е потребно да ги зачинувате бидејќи се веќе подготвени, слично е и со белото месо со тоа што зачинот го бирате сами, а се печат додека не попримат златна нијанса.
Кај колбасите битно е да изберете црвени, тие се веќе зачинети, така што нема да ви задаваат многу мака.
Доколку сакате да додадете и зеленчук на жар, бирајте црвена пиперка, шампињони, тиквици и модар домат.
Зеленчукот е доволно да го подготвувате до 7 минути, во зависност од јачината на огнот.
Уживајте во празниците со семејството и пријателите!
Градинарска пита – направете вкусен фамилијарен ручек за помалку 150 денари
Едноставен појадок кој сите ќе ги воодушеви
Рецепт за вистински пица деликатес
Полнети печурки – лесен рецепт кој сите ќе ви го бараат
Одлична комбинација: Таљатели со сланина, л