Совршен вкус на печурки, многу едноставен рецепт за подготовка…
Состојки:
- 400 гр шампињони
- 40 гр маст
- 1 главица кромид
- 1 чешне лук
- 1 лажичка сол
- прстофат мелен бибер
- 1 лажичка сув зачин
- 3 лажици брашно
- 6 дл млеко
- 1/2 лажичка мускатно оревче
- 2 дл кисела павлака Пекабела
Начин на подготовка:
- Шампињоните измијте ги, исцедете ги и исечкајте ги на листови.
- На маст стакласто пропржете ситно сечкан кромид.
- Додајте сечкан лук, па исечкани шампињони и пржете со повремено мешање околу 10 минути. Додајте сол, бибер и сув зачин.
- Кога течноста, која ќе ја пуштат шампињоните, ќе почне да се намалува, додајте брашно и пропржете го кратко, мешајќи со лажица.
- Наливајте по малку студено млеко, непрекинато мешајќи. Како што сосот ќе се згуснува, доливајте по малку млеко и мешајте. Млеко наливајте додека не ја погодите густината на сосот.
- Додајте уште малку сол и сув зачин по вкус, па изрендајте мускатно оревче.
- Кога ќе ја добиете саканата густина, тргнете го тенџерето од плотна, додајте кисела павлака и мешајте додека не се растопи во сосот.
Добар апетит!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи