Со протеините кои ги содржи, брашното од хељда може да се користи и како замена за месо.
Хељдата е богата со витамини Б6, тиамин, магнезиум, манган, бакар, фосфор.
Го помага процесот на варење на храната, помага за слабеење, да немате тегоби и да не се чувствувате надуени.
Има антиоксиданси со кои помага да се намали крвниот притисок и да се спречи згрутчување на крвта.
Користете го брашното често. Од него се прават супер леб, пити и пецива.
Прочитај повеќе на Gotvi.mk:
10 „убијци“ на вишокот калории
Диетален појадок што ќе ве држи сити
Рецепт за облоги од ѓумбир кои го топат салото на стомакот
ВИДЕО: Направете природен пијалок за слабеење од 4 состојки
Како да ослабете според хороскопскиот знак?
Кое е омиленото јадење на принцот Чарлс?
Добра идеја – Фотографирајте храна на Instagram и бесплатно јадете каде сакате
ФОТО: Ѕирнете во Eqvita – ресторанот за здрава храна на Новак Ѓоковиќ