Направете богат и кремав ролат со вкусна кора и повкусен фил.Ова е рецептот:
Состојки:
- 7 јајца
- 10 лажици шеќер
- 3 лажици брашно
- 1 лажица какао
- ½ лажички сода бикарбона
Фил:
- 4 јајца
- 150 гр. шеќер
- 4 лажици брашно
- 3 дл. млеко (плус 3 лажици)
- 200 гр. маргарин
- 50 гр. чоколадо
Начин на подготовка:
- Пенасто се матат жолчките со шеќер.
- Посебно се матат брашното со какао и сода бикарбона, па се додаваат на жолчките.
- Се матат белките во цврст снег, па се додаваат лажица по лажица во смесата со жолчки.
- Се става смесата на плех со хартија и се пече 20 минути на 180 степени.
- Печената кора со помош на крпа се мота во ролат.
- Се матат за фил јајцата со шеќер, со брашно и 3 лажици млеко.
- Останатото млеко се става да врие и се додава претходната смеса.
- Се лади и се соединува со маргаринот.
- Се дели на два дела , па во едниот се става растопено чоколадо, другиот се остава како што е.
- Се одмотува ролатот, се става светол крем, па темен, па се витка ролат.
- Се лади и сече.
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта