Посочна пита немате пробано…
Состојки:
- 500 гр мелено месо
- 1 главица кромид
- 100 мл масло
- 1 лажица сув зачин
- 1/2 лажичка сол
- 1/2 лажичка бибер
- 1 лажица сушен магдонос
- 4 јајца
- 200 мл јогурт
- 400 мл вода
- 500 гр дебели кори за пита
Начин на подготовка:
- Исечкајте го кромидот ситно, додајте масло и неколку лажици вода, па кромидот продинстајте го, а потоа на среден оган малку пропржете. Додајте месо и 200 мл вода па сè заедно динстајте додека вишокот вода не испари. Додека се динста, додајте и сув зачин, бибер и магдонос.
- Посебно подгответе смеса за заливање: Разматете јајца со сол, па додајте јогурт и вода, измешајте и малку разматете.
- Намастете плех, ставете на дното 3 кори, па секаде по малку месо. Повторно редете три кори па месо, додека не завршите. Помеѓу секоја кора ставајте по малку масло.
- Питата исечете ја со остар нож, па прелијте ја со смесата за заливање. Протресете ја тепсијата.
- Вклучете ја рерната да се загрее на 200 степени, а за тоа време оставете ја питата да впие од смесата за заливање.
- Печете додека питата не добие светло браун боја, помеѓу 30 и 40 минути. Печената пита премачкајте ја со мешавина од 2 лажици вода и 2 лажици масло, па оставете да се излади. Пресечете и послужете.
Добар апетит!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи