Традиционално јадење: Вкусна гибаница

Традиционално јадење: Вкусна гибаница

Подгответе вкусна гибаница и уживајте во фантастичниот вкус…

Состојки:

  • 500 гр кори за пита
  • 400 гр младо сирење
  • 100 гр фета сирење
  • 150 мл кисела вода
  • 150 мл масло
  • 5 јајца
  • 2 лажици милерам
  • 1 лажичка прашок за печиво

Начин на подготовка:

  1. Разматете јајца со сирење, милерам и прашок за печиво. Додајте кисела вода и добро измешајте. 
  2. Намастете длабока тепсија па ставете две кори, но треба да излегуваат од страните. Посипете со масло па земајте една по една кора, изгужвајте ги и ставете фил. 
  3. Редете една покрај друга додека не ги потрошите корите. Остатокот од филот ставете го преку корите па преклопете со оние кои висат од страна. Последната кора ставете ја на врв и намастете. 
  4. Печете во рерна загреана на 220 степени околу 40 минути.

Добар апетит!

Повеќе рецепти на Готви.мк:

ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид

Ремек дело во кујната: Леб од банана

Тазе домашен леб

ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси

Домашниот леб на мајче Вера

Полнет запечен леб

ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече

За секоја прослава – Тигар торта

ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*