Не го фрлајте стариот леб: Направете највкусна гибаница

Не го фрлајте стариот леб: Направете највкусна гибаница

Направете вкусна гибаница со бајат леб. Наместо да го фрлите, направете деликатес.

Состојки:

  • 12 парчиња бајат леб 
  • 0,5 дл. млеко 
  • 200 гр. сирење 
  • 3 јајца 
  • 0,2 дл. кисела павлака 
  • 1 мала шолја масло 
  • сол 
  • 50 гр. сусам 
  • 100 гр. сечено сувомеснато по избор

 

Начин на подготовка:

  1. Сирењето се рони ситно во сад, се додаваат јајца, павлаката и сол, потоа млеко и масло, па се меша се убаво. 
  2. Се зема огноотпорен сад и се премачкува со малку масло, па се редат 6 кришки леб, се става половина од смесата од садот, па се става сечено сувомеснато, а потоа останатите 6 парчиња леб. 
  3. Се става остатокот од филот, па се прска со малку масло и се става сусам. 
  4. Се пече на 200 степени 25 минути додека не порумени.

 

Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk:

Појадок за 15 минути – заборавен а толку вкусен

Солена торта со палачинки

Топли пирошки со сирење

Мини проја со фета

Појадок од стар леб

Леб кој не дебелее

Појадок во шолја