Не го фрлајте стариот леб: Направете највкусна гибаница

Не го фрлајте стариот леб: Направете највкусна гибаница

Направете вкусна гибаница со бајат леб. Наместо да го фрлите, направете деликатес.

Состојки:

  • 12 парчиња бајат леб 
  • 0,5 дл. млеко 
  • 200 гр. сирење 
  • 3 јајца 
  • 0,2 дл. кисела павлака 
  • 1 мала шолја масло 
  • сол 
  • 50 гр. сусам 
  • 100 гр. сечено сувомеснато по избор

 

Начин на подготовка:

  1. Сирењето се рони ситно во сад, се додаваат јајца, павлаката и сол, потоа млеко и масло, па се меша се убаво. 
  2. Се зема огноотпорен сад и се премачкува со малку масло, па се редат 6 кришки леб, се става половина од смесата од садот, па се става сечено сувомеснато, а потоа останатите 6 парчиња леб. 
  3. Се става остатокот од филот, па се прска со малку масло и се става сусам. 
  4. Се пече на 200 степени 25 минути додека не порумени.

 

Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk:

Појадок за 15 минути – заборавен а толку вкусен

Солена торта со палачинки

Топли пирошки со сирење

Мини проја со фета

Појадок од стар леб

Леб кој не дебелее

Појадок во шолја

 

 

 

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*