Меко, вкусно, мирисно печиво со босилек. Вкус кој освојува…
Состојки:
- 1 кг глатко брашно
- 25 листови свеж босилек
- 600 мл топла вода
- 10 гр сув квасец
- семки од сончоглед
- 50 гр путер
- малку сол
Начин на подготовка:
- Измешајте листови босилек со брашно. Ставете го брашното на чиста работна површина и направете вдлабнатина во средината. Растопете квасец во вода и ставете го во вдлабнатината.
- Полека мешајте со брашното додека не почне да се создава тесто, а потоа додајте путер и сол. Месете додека тестото не стане глатко и еластично. Замотајте го тестото во проѕирна фолија и оставете го да отстои 10 минути, а потоа обликувајте мали печива со тежина од околу 50 гр.
- Навлажнете ја површината на печивата со мала количина вода на собна температура и посипете со семки по избор. Наредете ги печивата, побрашнети и доволно раздалечени да не се допираат, во тепсија која сте ја обложиле со хартија за печење.
- Замотаје го тестото со проѕирна фолија и ставете го на топло место да се подигне додека двојно не се зголеми, од прилика 1 час. Загрејте рерна на 180 степени. Печете од прилика 15 минути додека не поприми убава, златножолта боја.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот