Направете традиционален велигденски деликатес кој совршено ќе стои на свечената трпеза со јајца.
Состојки:
- 500 гр. брашно
- 20 гр. квасец свеж
- 100 гр. маргарин
- 50 гр. шеќер
- 4 жолчки
- 1 кора од лимон
- 1 лажиче сол
- 60 мл. рум
- 2,5 дл. млеко
- 2 ванилин шеќер
- 80 гр. суво грозје
- ванилин шеќер за горе
Начин на подготовка:
- Квасецот се рони во 1 дл. топло млеко, 1 лажица брашно и лажиче шеќер, па се остава да нарасне.
- Потоа, маргаринот со шеќерот и жолчките се мати во сад, во брашното се додава сол, изрендана кора од лимон, па ванилин шеќер и суво грозје.
- Направете вдлабнатина во брашното, додајте го квасецот, и млекото, како и смесата со маргарин.
- Се прави тесто, се замесува, се остава да нарасне, па се става во сад за куглоф.
- Нека нарасне додека се загрее рерната на 180 степени, па печете 40 минути.
- Ставете најгоре по печењето шеќер во прав.
Повеќе рецепти на Gotvi.mk: