Направете вкусна деликатесна тава со мелено месо и многу зеленчук и компири, која се топи во уста.Ова е рецептот:
Состојки:
- 500 гр. мелено месо
- 2 главици кромид
- 3 моркови
- 2 целер
- 2-3 лажици доматно пире
- 1 лажица брашно
- 750 мл. вода
- масло
- сол
- бибер
- 1 лажиче вегета
- 1,5 кг. компир
- 100 гр. чедар
- 50 гр. маргарин
- 2 лажици сенф
Подготовка:
- Се загреваат три лажици масло, се пржи меленото месо, се додава и ситно сечениот кромид, целер и рендан морков, и се динста.
- Се додава и доматно пире, се додава лажица брашно, се меша и се става врела вода.
- Се става сол, бибер, вегета и се динста 20 минути.
- Се вари компирот во солена вода, се правипире со маргарин, па се ставаат чедар и сенф.
- Во тава за печење која се подмачкува, се става меленото месо, потоа пирето, па се запекува на 200 степени 30 минути.
Повеќе рецепти на Gotvi.mk: