Доколку сакате сочно печено јагнешко, пробајте го овој рецепт…
Состојки:
- 1,2 кг јагнешки гради
- 1,2 кг компири
- 2 моркови
- 1 главица кромид
- 1/2 корен целер
- 3 чешниња лук
- 1 дл бело вино
- рузмарин
- црвена пипер
- масло
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Јагнешките гради исечете ги на еднакви парчиња, ставете во сад, зачинете со пипер, сол, бибер, дробен лук, листови рузмаирин и прелијте со малку масло. Сè заедно добро измешајте и ставете на дно на огноотпорен сад.
- Со истите зачини и на ист начин во посебен сад зачинете компир сечен на крупни парчиња, кромид, морков и целер. Со зачинетиот зеленчук прекријте го месото и сè заедно налијте со бело вино.
- Ставете да се пече во загреана рерна, на долното ниво, на 200 степени, од прилика половина час. Потоа месото преместете го над зеленчукот и печете уште четириесетина минути.
Добар апетит!
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна