Сите јадеме компир, а кога станува збор за него, секогаш на маса имаме пржен, печен, варен или пире иако може да се прават разни специјалитети со него.Компирот не е само додаток на храната, туку може да биде и главна ѕвезда на ручекот.
Состојки:
- 500 гр. брашно
- 30 гр. квасец
- 250 мл. вода
- 30 мл. маслиново масло
- сол
- 400 гр. компир
- 1 црвена пиперка
- 2 чешни лук
- вегета
- масло за пржење
- рузмарин
Начин на подготовка:
- Квасецот се рони во млаката вода, се меша и се става во просејаното брашно.
- Се додава малсиновото масло и сол, па се замесува тесто кое треба да нарасне за некои 15 минути.
- Се лупи компирот, се сече на кругови, се мие и чисти пиперката, па ситно се сече, а лукот се ренда и се меша со маслиново масло и рузмарин.
- Тестото се развлекува на плех со масло, се редат круговите компир горе, па ситно сечениот лук со рузмарин и пиперката.
- Се става вегета и се пече 35 минути на 200 степени.
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Како да приготвите палачинки од компири
Најдобар рецепт за домашно ќофте