Два вида колачи од една смеса. Супер се за кога ви се јаде благо или за свечености.
Состојки:
- 5 јајца
- 5 лажици шеќер
- 5 лажици брашно
- 2 лажици какао
- ½ прашок за пециво
Крем:
- 3 јајца
- 3 лажици шеќер
- 3 лажици брашно
- 0,5 л. млеко
- 100 гр. чоколадо за готвење
- 250 гр. маргарин
Подготовка:
- Се мати снег од белките, а посебно се матат жолчките со шеќерот. Се додава брашното, какаото и прашокот за пециво, на крај целата оваа смеса се става во снегот од белки.
- Се става во плех и се пече 20 минути на 200 степени. Плехот претходно премачкајте го со малку маргарин.
- За крем се матат јајцата со шеќер и брашно и се ставаат во свареното млеко.
- Во оладеното млеко потоа ставете маргарин и топено чоколадо.
- Ставете ја смесата на изладениот бисквит.
- Горе се става чоколадна глазура.
- Ќе остане малку крем, па додајте во него мелени бисквити или нешто по избор и направете бомбици.
- Украсете по желба.
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта