Се мешате во еден сад: Посен чоколаден колач, ќе го правите и кога не постите

Се мешате во еден сад: Посен чоколаден колач, ќе го правите и кога не постите

Вкусен десерт кој е идеален за големиот велигденски пост. Колач кој се јаде за викендите бидејќи во себе има вино.

Ова е рецептот:

Состојки:

  • 250 гр. гриз
  • 250 гр. мелени ореви
  • 250 гр. шеќер
  • 5 дл. бело вино
  • 1 лажица брашно
  • 4 лажици масло
  • 1 лажиче сода
  • посно чоколадо за прелив и маргарин посен

 

 

Начин на подготовка:

  1. Гризот со оревите, шеќерот, виното, брашното, маслото и содата се става во еден сад, се меша и се остава половина час.
  2. Се става маргарин во подмачкан плех и се пече на 45 минути смесата.
  3. Се растопува чоколадото со маргарин и се става како глазура.

Уживајте

Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:

Баклава

Баклава со вишни

Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет

Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди

„Катица“ торта

Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути

ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече

За секоја прослава – Тигар торта

 

singlepost_text