Вкусен десерт кој е идеален за големиот велигденски пост. Колач кој се јаде за викендите бидејќи во себе има вино.
Ова е рецептот:
Состојки:
- 250 гр. гриз
- 250 гр. мелени ореви
- 250 гр. шеќер
- 5 дл. бело вино
- 1 лажица брашно
- 4 лажици масло
- 1 лажиче сода
- посно чоколадо за прелив и маргарин посен
Начин на подготовка:
- Гризот со оревите, шеќерот, виното, брашното, маслото и содата се става во еден сад, се меша и се остава половина час.
- Се става маргарин во подмачкан плех и се пече на 45 минути смесата.
- Се растопува чоколадото со маргарин и се става како глазура.
Уживајте
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта