Оригинален бурек во посна варијанта, пробајте го, има еднакво добар вкус како и мрсниот…
Состојки:
- 500 гр спанаќ, блитва, компир… (по желба)
- 1 главица кромид
- сол
- бибер
- 300 мл вода
- брашно по потреба
- масло
Начин на подготовка:
- Кромидот испржете го па додајте добро зготвен и исечкан спанаќ, побиберете по вкус и динстајте уште неколку минути.
- Замесете тесто од 300 мл вода, сол и брашно по потреба. Тестото не треба да биде премногу тврдо. Оставете го тестото да одмара половина час.
- Потоа поделете го на 4 еднакви кори, ставете масло и оставете ги да отстојат еден час.
- Потоа развлечете ја првата кора што потенко, пропрскајте со масло и склопете ја од сите четири страни, така што ќе добиете коцка.
- Развлечете ја втората кора, исто така да биде тенка па посипете со масло.
- Потоа ставете ја првата кора која е спакувана и свиткајте другa, третата кора исто така развлечете ја пропрскајте со масло, додајте фил, потоа повторно преклопете. Истата постапка повторете ја и со четвртата кора.
- Печете во рерна на 200 степени околу половина час.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот