Ловорот е ниско медитеранско дрво со зимзелени листови, кое се бере во секоја доба.Во 100 грама ловор има 7,6 протеини и 8,4 масти.
Богат е со витамини Ц, рибофлавин, Б6, фолна киселина, витамин А.
Има и многу влакна, дури 26 проценти во само 100 грама.
Ловорот е познат и ценет зачин кој многу помага и има многу лековити дејства.
Корисен е за јакнење на имунитетот, за намалување на ризикот од рак, за проблеми со кожата, за борба со радикалите и за подобар вид и заштита од вируси.
Помага и за проблеми со варењето на храната, како и за поттикнување на апетитот и полесно празнење.
Добар е за болки во мускулите и коските и артритис.
Користете го често.
Прочитај Gotvi.mk рецепти:
Лек за многу болести и кај мажи и жени
Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки