Печена посна сарма по рецептот на нашите баби

Печена посна сарма по рецептот на нашите баби

Направете посна сарма по рецепт на нашите баби. Вкусно јадење со супер шмек.
Ова е рецептот:

Состојки:

  • 1 кисела зелка
  • 4 главици кромид
  • 2 млади кромитчиња
  • 1 лажиче црвен пипер
  • 3 шолји ориз
  • сол
  • бибер
  • ловоров лист
  • масло

 

Начин на подготовка:

  1. На масло се пржи кромидот со младото кромитче и се додава измиениот ориз, па се пржи се убаво заедно.
  2. Се додава сол и бибер, како и црвен пипер.
  3. На дното на тавата во која ќе печеме ставаме неколку листови кисела зелка, со масло, па ги редиме сармите кои се подготвуваат така што на секој лист се става од смесата од тавата.
  4. Се ставаат ловорови листови помеѓу сармите.
  5. Се става шолја вода и се пече на 180 степени околу 3 часа.

Прочитај оовеќе рецепти на Gotvi.mk:

Зема кисела зелка и завитка пилешко месо

Оригинален старски рецепт за сарма

Нов вкус на сармата: Хроно сарма

Риба во сос од сенф

ВИДЕО РЕЦЕПТИ за посни пити, посни салати и риба

Малку време за деликатес: Риба полнета со компир

Поздрава е од што се мислеше – зошто да јадете риба често?

Вкусен риба деликатес од рерна

Како се кисели зелката

Повкусно од сарма и подварок

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*