Фламбирање е кулинарски израз кој означува постапка во која се готово јадење или десерт се прелеваат со маснотијата или алкохол и потоа се палат.Фламбираното јадење е атрактивно, бидејќи често се спрема по кулинарски емисии или пак пред гости во ресторани.
На овој начин се прават различни видови месо, десерти и палачинки.
Најчесто највкусно е фламбираното говедско месо.
За оваа постапка од алкохолни пијалаци најмногу се користат ликери но и коњак или ракија, па и вино.
Со оваа техника особено дома секако МОРА да бидете внимателни.
Предлог рецепт:
Во тава ставете малку маргарин и овошје, јагоди или малини. Кога че се стопи маргаринот и ќе ги ставите овошките, ставете ракија или коњак. Ќе пламне оган, па ставете потоа мед.
Послужете.
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна