Кујната е место за експерименти: Фламбирање на храна, како да се изведе без грешка

Кујната е место за експерименти: Фламбирање на храна, како да се изведе без грешка

Фламбирање е кулинарски израз кој означува постапка во која се готово јадење или десерт се прелеваат со маснотијата или алкохол и потоа се палат.Фламбираното јадење е атрактивно, бидејќи често се спрема по кулинарски емисии или пак пред гости во ресторани.

На овој начин се прават различни видови месо, десерти и палачинки.

Најчесто највкусно е фламбираното говедско месо.

За оваа постапка од алкохолни пијалаци најмногу се користат ликери но и коњак или ракија, па и вино.

Со оваа техника особено дома секако МОРА да бидете внимателни.

Предлог рецепт:

Во тава ставете малку маргарин и овошје, јагоди или малини. Кога че се стопи маргаринот и ќе ги ставите овошките, ставете ракија или коњак. Ќе пламне оган, па ставете потоа мед.

Послужете.

Повеќе на Готви.мк:

Супер трик за печење месо

ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин

Ќофтиња во доматен сос

ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна

Домашни ќофтиња

Ќофтиња од тиквица

ВИДЕО: Како да приготвите палачинки од компири

Најдобар рецепт за домашно ќофте

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*