Гибаницата е јадење кое традиционално се прави кај нас. Вкусот на нашите мајки и баби од сега во ново руво.Направете вкусна гибаница со кисела зелка.
Состојки:
- 800 гр. кори за гибаница
- 1 кг. кисела зелка
- 2 шолји масло
- 1 шолја кисела вода
- бибер
- сол
Налин на подготовка:
- Ако е солена зелката се става во топла вода.
- Се цеди, па се ренда. Се динста на масло, се додава малку вода, се додека не омекне, па се ставаат сол и бибер.
- Се премачкува плех, се загрева рерната на 200 степени.
- Се става првата кора на дното, се прска масло, па се става од зелката. Така се додека има кори и фил.
- Завршете со кора, ставете горе кисела вода и масло и печете 25 минути на 200 степени.
- Ви треба околу еден час.
Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk: