Традиционален специјалитет од високите планини…
Состојки:
- 1 1/2 лажица масло
- 400 гр чадена сланина
- 1 главица кромид, исечкан
- 500 гр варен компир, ситно сечкан
- 1 лажица кикирики
- 1 1/2 лажица лута и слатка црвена пипер
- мала веза магдонос, исечкан
- ким
- јајце
Начин на подготовка:
- Загрејте масло во голема тава, а потоа испржете сланина и кромид заедно 10 минути додека сланината не добие златна боја. Додајте компир и пржете уште 10 минути.
- Додајте ким и пипер во смесата, добро соединете. Вратете ги сланината и кромидот, зачинете, додајте кикирики и магдонос.
- Послужете топло и со пржено јајце на врвот (по желба).
Добар апетит!
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна