Тиролски специјалитет: Вкусен планински ручек

Тиролски специјалитет: Вкусен планински ручек

Традиционален специјалитет од високите планини…

Состојки:

  • 1 1/2 лажица масло
  • 400 гр чадена сланина
  • 1 главица кромид, исечкан
  • 500 гр варен компир, ситно сечкан
  • 1 лажица кикирики
  • 1 1/2 лажица лута и слатка црвена пипер
  • мала веза магдонос, исечкан
  • ким
  • јајце

Начин на подготовка:

  1. Загрејте масло во голема тава, а потоа испржете сланина и кромид заедно 10 минути додека сланината не добие златна боја. Додајте компир и пржете уште 10 минути. 
  2. Додајте ким и пипер во смесата, добро соединете. Вратете ги сланината и кромидот, зачинете, додајте кикирики и магдонос. 
  3. Послужете топло и со пржено јајце на врвот (по желба).

Добар апетит!

Повеќе на Готви.мк:

ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин

Ќофтиња во доматен сос

ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна

Домашни ќофтиња

Ќофтиња од тиквица

ВИДЕО: Како да приготвите палачинки од компири

Најдобар рецепт за домашно ќофте

singlepost_text