Пенасти посни кифли со ореви: Слатко тесто кое се топи во уста (Видео)

Пенасти посни кифли со ореви: Слатко тесто кое се топи во уста (Видео)

Еден од рецептите кои едноставно морате да ги пробате!

Состојки:

  • 300-400 гр брашно
  • 200 мл млака вода
  • 100 гр маргарин на собна температура
  • 1 лажичка шеќер
  • малку сол
  • 1 коцка квасец
  • 200 гр мелени ореви
  • шеќер по желба за мешање со оревите
  • 1 лажица масло

Начин на подготовка:

  1. Квасецот растопете го во малку млака вода со лажичка шеќер, па измешајте со претходно соединети масло, брашно, сол и остатокот од водата. Замесете меко тесто. Оставете да отстои 15 минути, па развлечете тенко и премачкајте со омекнат маргарин. Свиткајте во ролат па оставете да отстои уште 15 минути.
  2. Повторно развлечете, малку премачкајте со маргарин и преклопете како книга. Развлечете го тестото на половина сантиметар дебелина, повторно малку премачкајте и пресечете на половина, па сечете триаголници.
  3. Зашеќерете ги оревите (можете да додадете и едно рендано јаболко и малку цимет во тој фил), па ставајте по лажичка фил во секој триаголник. Свиткајте кифлички, редете ги во плех обложен со хартија за печење, па повторно оставете да отстојат 10-15 минути. Секоја кифличка премачкајте ја со остатокот од растопениот маргарин и печете на 200 степени 20 минути.
  4. Додека се уште се врели, извалкајте ги во шеќер во прав по желба, иако се многу вкусни и без тоа. Уживајте!

 

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:

Баклава

Баклава со вишни

Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет

Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди

„Катица“ торта

Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути

ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече

За секоја прослава – Тигар торта

 

singlepost_text