Оваа пита од лиснато тесто ќе ја обожаваат сите. Крцкава е и вкусна, а многу е лесна за подготовка.
Состојки:
- 5 помали јаболка
- 250 гр лиснато тесто
- 1 лажичка цимет
- на врв на лажичка мелено мускатно оревче
- 1 кесичка карамел шеќер
- прстофат сол
- 2 лажици кафеав шеќер
- 100 гр путер
- по потреба масло за пржење
- шеќер во прав по вкус
Начин на подготовка:
- Јаболката излупете ги, измијте ги исечете ги на коцки. Во тава ставете путер и лажица масло, па кога ќе се загрее додајте јаболка, кафеав и карамел шеќер, сол, цимет, мускатно оревче и динстајте 6-7 минути. Оставете да се излади.
- Одмрзнете го лиснатото тесто, посипете работна површина со брашно, посипете го и лиснатото тесто, па тенко развлечете го со сукало. Поделете го на 6 делови и на секој дел ставете по лажица динстани јаболка. Рабовите премачкајте ги со вода па тестото спојте го со вилушка, притиснете ги рабовите да не испадне филот.
- Во тава загрејте масло и пржете ја питата од двете страни додека не порумени. Извадете на хартиена салфета. Посипете со шеќер во прав и цимет и послужете.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта