За сите љубители на зелка еве еден добар рецепт, посен без месо!
Состојки:
- 1 главица зелка
- 2-3 моркови
- веза млад кромид
- 5-6 чешниња лук
- 1 целер
- пашканат
- лист целер
- 2-3 компири
- зелена пиперка слатка и лута
- 1-2 домати, може и варени
- зачин
- црвена пипер
- 1 лажица брашно
- масло
Начин на подготовка:
- Зелката исечете ја на коцки покрупно, ставете половина во тенџере, а зеленчукот исечете го на кругови или коцки па ставете го во средина на зелката и покријте со другата половина од зелката. Додајте пиперка и лист целер или магдонос. Налијте вода до половина и ставете да се готви 45-50 минути. Додајте зачини и домати кога зелката ќе се зготви.
- Во тава ставете малку масло, додајте брашно и сечкан лук, малку пропржете и додајте црвена пипер и веднаш тргнете од рингла и додајте во зелката. Пробајте ако треба да додадете сол. Исечкајте уште малку магдонос.
- Оставете да врие минута-две и исклучете ја ринглата. Ручекот е готов!
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна