Пинџур-мусака: Нов деликатес готов за кратко време

Пинџур-мусака: Нов деликатес готов за кратко време

Нешто многу лесно за правење, а воедно и со прекрасен вкус. Пинџур тиквички на посебен начин.

Состојки:

  • 4 тиквички 
  • 250 гр. мелено месо 
  • 1 кромид 
  • 1 кисело млеко 
  • 1 јајце
  • 4 лажици пинџур 
  • 2 лажици масло 
  • бибер, сол и вегета

 

 

Начин на подготовка:

  1. Во загреана тава со масло се става кромидот да се пржи, откако ќе се исече ситно, се става и меленото месо. 
  2. Тиквичките се лупат и сечат на кругови, па се додаваат во тавата со зачините и се динста. 
  3. Се става смесата во огноотпорен сад, се става врз неа смеса од изматено јајце со кисело млеко и се пече на 220 степени додека не порумени. 
  4. Пред крајот се вади и се премачкува горе со пинџурот, па се враќа уште 5-10 минути. 
  5. Добар апетит!

 

Прочитај повеќе на Gotvi.mk:

Мусака со спанаќ

Мусака од карфиол

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*