Нешто многу лесно за правење, а воедно и со прекрасен вкус. Пинџур тиквички на посебен начин.
Состојки:
- 4 тиквички
- 250 гр. мелено месо
- 1 кромид
- 1 кисело млеко
- 1 јајце
- 4 лажици пинџур
- 2 лажици масло
- бибер, сол и вегета
Начин на подготовка:
- Во загреана тава со масло се става кромидот да се пржи, откако ќе се исече ситно, се става и меленото месо.
- Тиквичките се лупат и сечат на кругови, па се додаваат во тавата со зачините и се динста.
- Се става смесата во огноотпорен сад, се става врз неа смеса од изматено јајце со кисело млеко и се пече на 220 степени додека не порумени.
- Пред крајот се вади и се премачкува горе со пинџурот, па се враќа уште 5-10 минути.
- Добар апетит!
Прочитај повеќе на Gotvi.mk: