Вистинско гурманско уживање…
Состојки:
- 20 пилешки крилца
- сол
- бибер
- 1 лажица црвена пипер
- 6 лажици масло
- 3 лажици кечап
- табаско сос
- 150 гр свежо сирење
- 2 лажици рен од тегла
- 3 лажици слатка павлака
- целер
Начин на подготовка:
- Пилешките крилца исчистете ги, измијте ги и исушете ги. Премачкајте ги добро со сол, бибер и црвена пипер. Добро загрејте масло во тава, па крилцата пржете ги од двете страни околу 10 минути додека не добијат златнокафеава боја. Оставете ги малку да се изладат.
- Загрејте ја рерната на 250 степени. Измешајте кечап со неколку капки табаско и со тоа добро премачкајте ги крилцата од секоја страна.
- Наредете ги крилцата едно покрај друго на намастена скара во рерна и под неа ставете сад за собирање на маснотијата. На средната решетка печете околу 10-15 минути додека не станат крцкави и браун.
- Во меѓувреме во мала чинија измешајте свежо сирење со изрендан рен и павлака додека не стане кремасто. Зачинете со сол и ибер. Измијте целер, исчистете и исечете на парчиња долги 15 см. Сервирајте ги крцкавите крилца со сос од свежо сирење и целер.
Добар апетит!
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна