Без ниту една состојка од животинско потекло, оваа веганска мусака е вкусна и лесна. Се подготвува многу едноставно!
Состојки:
- 250 гр црвен грав од конзерва
- 1 црн патлиџан
- 1 главица кромид, исечкан
- 2 чешниња лук, исечкани
- 1 црвена пиперка, исечкана
- 1 зелена пиперка, исечкана
- 2 домати
- 1/4 мала шолја вода
- 1/4 мала шолја маслиново масло
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 200 степени. На лим за печење ставете хартија за печење.
- Исечкајте го патлиџанот на парчиња со средна дебелина. Премачкајте ги со маслиново масло и наредете ги на лимот за печење. Печете ги околу 25 минути.
- Загрејте масло во тава. Додајте кромид и динстајте околу 1 минута. Додајте ги останатите состојки, добро измешајте и динстајте околу 5 минути.
- Намастете огноотпорен сад и наредете парчиња патлиџан. Преку патлиџанот рамномерно ставете ја смесата со зеленчук. Ставете уште еден слој патлиџани и така редете додека имате состојки. Печете околу 10 минути.
Добар апетит!
Градинарска пита – направете вкусен фамилијарен ручек за помалку 150 денари
Едноставен појадок кој сите ќе ги воодушеви
Рецепт за вистински пица деликатес
Полнети печурки – лесен рецепт кој сите ќе ви го бараат