Уживајте во прелиен, малку поинаков „сунѓер“ колач!
Состојки за колач:
- 4 јајца
- 80 гр кафеав шеќер
- 3 лажици какао прав
- 2 лажици оризово брашно
- 100 гр мелени ореви
- 1 лажица рендана кора од портокал
- 120 гр темно чоколадо
- 50 гр путер
Состојки за прелив:
- 1 портокал
- 50 гр шеќер
- 100 мл вода
Начин на подготовка:
- Растопете путер и чоколадо на пареа. Жолчките разматете ги со кафеав шеќер, па во смесата додајте какао, оризово брашно, мелени ореви и кора од еден портокал. Од белките разматете снег.
- Во смесата со јајца додајте растопено чоколадо и путер, а на крај нежно измешајте и снег од белки. Смесата за колач ставете ја во калап обложен со масна хартија и печете на 180 степени околу половина час.
- Додека колачот се пече, подгответе сируп. Портокалот исечете го на тенки парчиња. Во тенџере ставете вода и шеќер и гответе додека шеќерот не се растопи. Тогаш додајте парчиња портокал. Оставете кратко да се готват во шеќерниот сируп додека не ги пуштат своите сокови. Меѓутоа внимавајте да не се распаднат.
- Сирупот прелијте го преку топлиот колач и украсете со парчиња портокал. Колачот можете да го послужите со слатка павлака или прелив од чоколадо.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта