Неверојатна комбинација на чоколадо и малини. Вкусен десерт кој сите ќе ви бараат често да го подготвувате.
Еве го рецептот:
Состојки за кора:
- 220 гр чоколадо
- 170 гр путер
- 100 гр мелени бадеми
- 2 лажици брашно
- 1/2 лажичка сол
- 5 јајца
- 2 лажици шеќер
Состојки за фил:
- 1/2 кг малини
- 2 лажици шеќер
Состојки за глазура:
- 140 гр темно чоколадо
- 1 дл слатка павлака
Начин на подготовка:
- Се загрева рерната на 180 степени, а плехот се обложува со хартија за печење.
- Чоколадото се топи со путерот и се лади, а во друг сад се матат белките во снег, па се додаваат една по една и жолчките и сè убаво се меша. Соединете со смесата со чоколадото и поделете ја на два дела.
- Се мешаат шеќерот, бадемите, солта и брашното и рамномерно се додаваат во двете смеси.
- Смесите се ставаат во одделни калапи и се печат во рерната секоја по 15 минути.
- Подгответе го филот. Во сад се ставаат 300 гр малини и се варат со мешање, па се додаваат двете лажици шеќер. Откако убаво ќе соедините, се остава филот да се олади.
- Кога ќе бидат оладени и корите, се става едната кора и одозгора се мачка со филот, па се наросуваат малку свежи малини. Одозгора се става другата кора и се остава кратко додека убаво да се спои.
- За глазура се топи чоколадото на пареа и се додава слатката павлака.
- Се матат состојките за глазура со миксер, па се сипува одозгора и се украсува со малини.
Уживајте во овој вкусен десерт 🙂
Прочитај повеќе Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет