За сите љубители на кремасти десерти…
Состојки за тесто:
- 4 лажици брашно
- 4 лажици шеќер
- 4 јајца
Состојки за фил:
- 1 пудинг од чоколадо
- 1 пудинг од ванила
- 200 гр путер
- 2 лажици шеќер
- 100 гр шеќер
- 600 мл млеко
- 1 кесичка шлаг
Начин на подготовка:
- Со миксер разматете јајца и 4 лажици шеќер. Кога шеќерот ќе се растопи, додајте 4 лажици брашно. Тестото префрлете го во намастен калап и печете го 15 минути на 200 степени.
- Сварете 250 мл млеко и лажица шеќер. Додајте прашок за пудинг од ванила измешан со млеко и гответе додека пудингот не ја добие потребната густина. Истото повторете го со чоколадниот пудинг. Оставете ги двата пудинга да се изладат.
- Во сад за матење со миксер разматете путер и 100 гр шеќер. Половина од разматениот путер додајте го во изладениот пудинг од ванила, а остатокот во пудингот од чоколадо. Матете со миксер додека состојките не се соединат.
- Испечената кора исечете ја на два еднакви дела, така што ќе добиете две кори. На правата кора ставете браун фил, ставете друга кора и премачкајте со жолт фил.
- Разматете шлаг со млеко и украсете ја тортата. Пред послужување добро изладете.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта