Слатки макарони пропржени на шеќер и презла – необичен, а вкусен десерт!
Состојки:
- 250 гр макарони
- 6 лажици шеќер (повеќе или помалку, по вкус)
- 100 гр презла
Начин на подготовка:
- Макароните сварете ги и оставете ги да отстојат поклопени во вода додека го подготвувате слаткиот „фил“.
- На слаб оган пропржете презла, така што ќе добие убава златна боја, а потоа додајте и шеќер. Измешајте, одвојте две лажици смеса на страна. Исцедете ги макароните, па додајте ги во презлата и шеќерот.
- Пржете уште минута-две, па тргнете од оган. По желба, додајте и малку цимет, ореви… Ставете во чинии за послужување, а од горе посипете со смесата од презла и шеќер која сте ја одвоиле.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта