Францускиот компир е класично јадење кое го јадеме кога не знаеме што да зготвиме. Брзо се прави, а можете и да експериментирате со состојките.
Некои го прават само со компири и јајца, а други додаваат и малку зеленчук, сланина и колбаси.
Состојки:
- 1 кг компири
- 1 главица кромид
- 4 варени јајца
- 1 сирово јајце
- сланина Пекабеско
- 1 чашка кисела павлака Пекабела
- сол
- бибер
- босилек
Начин на подготовка:
- Во еден сад згответе ги компирите во лушпа, а јајцата во друг. Кога се готови, излупете ги и исечете ги на кругови.
- Сланината и кромидот исечкајте ги на помали парчиња. На дно на сад за печење ставете малку масло па редете ги состојките – кромид, компир, јајца, сланина и така сè додека не ги потрошите.
- На крај компирот прелијте го со мешавина од разматени јајца и павлака. Печете на 200 степени додека компирот не добие крцкава кора.
Добар апетит!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи