Меленото месо заменете го со карфиол – Деликатесни полнети пиперки

Меленото месо заменете го со карфиол – Деликатесни полнети пиперки

Пиперките најчесто ги полниме со мелено месо, но постојат и други идеи за супер вкусен ручек.

Ако ја направивте ручек идејата за полнети пиперки со компир или со сирење и јајца, сега е на ред да подготвите пиперки со карфиол.

Состојки:

  • 3-4 лажици масло
  • 1 главица кромид
  • 1 карфиол (околу 500 грама)
  • 1 шолја ориз
  • 1 чешне лук
  • малку магдонос
  • зачини
  • 12-14 пиперки

Начин на подготовка:

  1. Ситно се сечкаат кромидот и лукот и се пржат во тавче со врело масло, па се додава и оризот со шолја вода.
  2. Карфиолот се ренда или се сече што е можно поситно, па и тој се додава во тавата.
  3. Се пржи смесата и постепено се додава вода додека карфиолот и оризот да омекнат.
  4. Се ставаат зачини по вкус: вегета, сол, бибер, црвен пипер…како и сечкани листови магдонос.
  5. Се полнат пиперките. Се редат во тава претходно подмачкана со масло, а одозгора се става фолија.
  6. Се печат во загреана рерна на 200 степени околу 30 минути.
  7. 5-10 минути пред крајот на печењето, тргнете ја фолијата. Вратете ги да се допечат.

На здравје!

Прочитај повеќе на Gotvi.mk:

Полнети пиперки со сирење

Брускети со печени пиперки

Пиперки полнети со зелка

Домашни пиперки во павлака

Полнети пиперки со пилешки гради

Полнети пиперки на босански начин

Полнети пиперки со шампињони

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*