Лесен и вкусен, совршен омлет за доручек…
Во овој сладок омлет од јаболка на селски начин не се става брашно, но сеедно има богат вкус.
Состојки:
- 5 јајца
- 100 мл слатка павлака со 30% млечна маст
- 5 помали јаболка
- 2 лажички шеќер
- 30 мл масло
Начин на подготовка:
- Излупете ги јаболката, исечете ги на половина. Исчистете ги јаболката од коски и исечкајте ги на тенки парчиња.
- Во сад кој може да го собере во рерна загрејте масло на оган, а потоа додајте исчкани јаболка и шеќер. Загревајте на ниска температура со лесно мешање додека шеќерот не се растопи, а јаболката не станат меки.
- Скршете јајца во друг сад и разматете кајгана. Ставете слатка павлака и добро соединете. Лесно излејте ја смесата од јајца и павлака по јаболката. Оставете смесата да се стврдне.
- Додека омлетот лесно крчка, загрејте ја ререната на 150 степени. Стврднатата смеса префрлете ја во рерна и печете 30 минути.
- Послужете со млеко или какао и уживајте!
Дали некогаш сте виделе долги јајца? Нема да верувате како се прават
ВИДЕО: Дали досега погрешно сме ги пржеле јајцата?
ВИДЕО: Шест одлични готварски трикови
ВИДЕО: Оваа декорација се прави за минута, а сите ќе ги воодушеви
ВИДЕО: Еве како да направите декоративна роза од домат за минута
ВИДЕО: Готварски трик – како одеднаш да излупите 3 варени јајца
ВИДЕО: Топ 5 рецепти со јајца во Дубаи
ВИДЕО: Како да зготвите печени јајца на Шкотски начин