Ги пресекла виршлите на половина: Кога ќе го видите крајниот резултат, веднаш ќе се фатите за работа!

Ги пресекла виршлите на половина: Кога ќе го видите крајниот резултат, веднаш ќе се фатите за работа!

Од сега овој рецепт ќе ви стане омилен – ќе го правите за сите прилики, од седенки со пријателите до доручек или вечера.

Состојки:

  • 5 виршли
  • 70 гр брашно
  • 70 гр пченкарно брашно
  • 1 јајце
  • 125 мл млеко
  • 2 лажици шеќер
  • 2 лажички сода бикарбона
  • сол
  • бибер
  • масло

Начин на подготовка:

  1. Пресечете ги виршлите на половина. Набодете ги на стапчиња за ражничи. 
  2. Измешајте ги сите суви состојки во еден сад, а во друг млекото и јајцето. Потоа јајцето и млекото додајте ги во сувите состојки и матете додека не добиете хомогена смеса. 
  3. Во меѓувреме загрејте масло на тава, а секоја виршла извалкајте ја во подготвената смеса. 
  4. Виршлите ставете ги во врело масло 2-3 минути додека не попримат фина златна боја. 
  5. Кога ќе ги извадите ставете ги на салфета да ја впие маснотијата. 
  6. Сервирајте ги со мајонез, кечап или некој друг прелив.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ во прилог:

Повеќе Готви.мк рецепти:

Салата со маслинки и кубети

Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса

Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула

Неодолива крем салата

Малиџано – одличен домашен рецепт

Зеленчукова ужинка за на работа

Свежа салата со брокула

singlepost_text