Од сега овој рецепт ќе ви стане омилен – ќе го правите за сите прилики, од седенки со пријателите до доручек или вечера.
Состојки:
- 5 виршли
- 70 гр брашно
- 70 гр пченкарно брашно
- 1 јајце
- 125 мл млеко
- 2 лажици шеќер
- 2 лажички сода бикарбона
- сол
- бибер
- масло
Начин на подготовка:
- Пресечете ги виршлите на половина. Набодете ги на стапчиња за ражничи.
- Измешајте ги сите суви состојки во еден сад, а во друг млекото и јајцето. Потоа јајцето и млекото додајте ги во сувите состојки и матете додека не добиете хомогена смеса.
- Во меѓувреме загрејте масло на тава, а секоја виршла извалкајте ја во подготвената смеса.
- Виршлите ставете ги во врело масло 2-3 минути додека не попримат фина златна боја.
- Кога ќе ги извадите ставете ги на салфета да ја впие маснотијата.
- Сервирајте ги со мајонез, кечап или некој друг прелив.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ во прилог:
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт