Денеска е еден од најголемите христијански празници, Бадник.
За вечерашната посна трпеза за Бадник ви предлагаме вкусен рецепт за чоколадна баклава. Еве како да ја направите!
Состојки:
- 1 пакување посни кори за баклава
- 100 гр посно чоколадо
- 100 гр гриз
- 200 гр ореви
- 250 гр посен маргарин
Состојки за шербет:
- 500 гр шеќер
- 4 дл вода
- 3 ванилин шеќер
- сок од половина лимон
Начин на подготовка:
- Прво се прави преливот за баклавата со шеќер, ванилин шеќер, вода и сок од лимон.
- По неколку минути варење на оган и промешување, се трга од шпорет и се остава да се лади.
- Во сад се соединуваат мелени ореви со гриз и изренданото посно чоколадо и добивате фил.
- Се редат три кори една врз друга, па ги превиткувате на пола, а на краевите се ставаат три лажички фил.
- Се замотуваат и се редат на плех.
- Се редат на овој начин сите, а врз нив се става растопениот маргарин и се пече во загреана рерна на 200 степени 20 минути.
- Кога ќе биде испечена баклавата, врз неа се става оладениот шербет.
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути